3.septembris

Ir jāizvēlas- vai es gribu dzīvot pēc taisnības, godīguma, pareizuma, vienlīdzības, pašaizsardzības principiem vai pēc mīlestības.
Mīlestība nekad nedomā, kas ir taisnīgi, kas pienākas, tā domā tikai par to, kā stiprināt otru, kā pacelt otru kā iedrošināt otru un palīdzēt otram, pat ja tas nav taisnīgi, pat ja pašam īstenībā pienāktos saņemt kādu novērtējumu, pat ja otrs būtu pelnījis sodu un novēršanos, pat ja otrs pat neplāno mainīties, kur nu vēl atdarīt. Vienalga. Mīlestība vienkārši visu laiku dod. Un dod to vislabāko, nepieminot ļaunu, nepieminot sāpes, nepieminot parādus. Vienkārši dod, vienkārši sāp līdzi otra sāpei, vienkārši meklē otra labumu.
Mīlestībai vienmēr pārmetīs, ka tā nerīkojas taisnīgi, ka tā dod tam, kam nepienākas un neatņem no tā, kas zaudējis uzticēšanos, mīlestībai vienmēr pārmetīs, ka tā upurē sevi, norādot, ka tas nav vajadzīgs, mīlestībai vienmēr pārmetīs, ka tā nedomā par sevi, neparūpējas par savām vajadzībām, mīlestībai vienmēr pārmetīs neprātu un aklumu.
Bet tikai mīlestība ir tā, kas redz, ko tā būvē, ja nav mīlestības, tad nav acu, un tad var tikai sagraut jau uzbūvēto.

9 komentāri:

Anonīms teica...

Kļūst bēdīgi lasot kāds haoss tavā galviņā. Lasot tavu tekstu secināju, ka vismaz 11 reizes esi pretrunā ar sevi. Tātad stilo jeb izliecies sev. Kamdēļ, ja runā par Dievu. Vai tā ir liekulība, vai aptumsums. Tā arī nesapratu, ko tu vispār domā par šīm lietām.
PS. Esmu atgriezies un gribēju zināt kā tu dzīvo, bet esmu šokā par matemātiķes dīvaino nespēju formulēt savu domu. Kas ar tevi noticis, Asnate Dzene?
Tavs skolas biedrs

Asnate teica...

Būtu forši, ja Tu varētu atklāt, kas Tu esi.
Zini, kas ir? Man traki patīk doma par nonākšanu pretrunā pašai ar sevi, tas nozīmē, ka esmu tikusi ārā no ierobežojošās rietumnieku loģikas. Savulaik lasīju grāmatu par austrumu reliģijām un vispār dažādiem pasaules uzskatiem. Neko daudz par detaļām neatceros, bet atceros, ka rietumcilvēku loģika, kas pamatā ir Aristoteļa un viņa kolēģu izdomājums, ir tikai 1 veids kā skatīties uz pasauli, un man palika žēl rietumniekus, kas nespēj saprast austrumnieku it kā pretrunīgo loģiku, kaut arī tā ir pretrunīga tikai no Aristoteļa viedokļa.
Bet vispār- lai kas Tu arī nebūtu, es Tev novēlu piedzīvot mīlestību tik dziļi un tik spēcīgi kā es to esmu piedzīvojusi, pat ja tas šķiet neloģiski un pretrunīgi ;)

http://pillandia.blogspot.com teica...
Šo komentāru ir noņēmis emuāra administrators.
Anonīms teica...

Čau Asne.
Ja tu pieķeries kritizēt Aristoteli, tad vismaz kārtīgi to pastudē un izzini (esmu ar šo arī nodarbojies un man tas likās interesanti, tikai pamatīgi jāiedziļinas),atvaino,bet tevis teiktais licina, ka neko lāga neesi no Aristoteļa lasījusi un par studēšanu jau nu galīgi to nevar saukt. Painteresējies par šī vīra filosofiju dziļāk un tad tu sapratīsi, cik aplami ir tavi virspusējie secinājumi par austrumnieku un rietrumu cilvēku filosofiju.
Man ir tāda sajūta, ka meklē atbalstu savām haotiskajām domām un uzskatiem.
No tevis teiktā saprotu, grāpsties pa galīgo savas dvēseles maisu.
Kāpēc sabāz vienā katlā visu, vai tad tev nav neviena ar ko saprātīgi paspriest, padiskutēt un parevidēt savu iekšpusi: te tu runā par mīlestības neprātu un aklumu, te ka esi tikusi ārā no ierobežojošās rietumnieku loģikas, te runā par brīnišķīgo austrumnieku it kā pretrunīgo loģiku un viss tevis teiktais tiek no tevis pašas apjūsmots kā savas orģinalitātes meklējums. Tu zini, man tas neliekas apjūsmošanas vērts no no tevis ne no manis. (tas ka no manis tev protams nav jāņem pierē). Vai kāds to tiešām apjūsmo un skātās uz tevi kā retu parādību, vari man ticēt, ja tas tā ir tad tāds cilvēks ir liels draņķis un tevi vai nu izmanto, jeb vienkārši smejas par tevi. Un kā vēl.
Tu man vēli piedzīvot mīlestību tik dziļi un spēcīgi kā tu? Nevienā tavā tekstā nejūtu šo tevis piedzīvoto mīlestību.
Uz Dievu? kur viņa ir tā tava mīlestība? Šai mīlestībai būtu jābūt lēnprātīgai, rimtai un cilvēku izlīdzinošai ar visu pasaulīgo, bet tu cepies par pasaulīgām lietā, kuras tev dikti gribās. Varbūt piederi pie kādas apmātas sektas, kas tavā galviņa nātres iesējusi. Visa pasaule jau pilna ar tādām , kas iesūc nelīdzsvarotus jauniešus, kas paši nezin ko grib, ko nē. Esmu to visu redzējis "Rietrumu pasaulē" untagad skatos, ka arī Latvija pilna ar to visu.
Kad braucu mājās, bija dažādas domas, kā atradīsu tevi un biju iedomājies, ka mums varētu būt daudzkas kopīgs, biju laikam iztēlojies ,ka tu būsi pa šo ilgo laiku pieaugusi gudrībā un skaistumā un ka mums būtu iespējamas daudz kopīgas lietas, bet patlaban pagaidām gribu palikt joprojām
tavs skolas biedrs, kurš ar ceŗībām, bet tagad jau ar bažām skatās uz daudzko.

Asnate teica...

Ak, mans dārgais skolasbiedr!
Jel brauc pie manis un glāb mani no šīs sektas, kas man ir izskalojusi smadzenes, ka es vairs neko nesaprotu šai dzīvē! Māci jel man Aristoteļa loģiku un visas pārējās zinības, kuras esmu palaidusi garām, kamēr esmu slīgusi psihopātismā! Atvieglošu Tev uzdevumu- šobrīd neatrodos nekādās attiecībās ar pretējo dzimumu un (arī ar savu ne- mūsdienās arī šāds variants laikam ir jāapsver), kurās kāds uz mani vispār kaut kā skatītos un izmantotu mani- tā kā glābšanas uzdevums kļūst daudz vieglāks.
Bet ja nopietni- tad tas patiešām ir patīkami, ka Tu esi par mani iedomājies un domājis, ka mums varētu daudz kas būt kopīgs.
Tikai atceries vienu- sievietes nevajag mēģināt saprast, viņas vajag vienkārši mīlēt :)
buča tev ;)
Bet tiešām- atbrauc, apskaties, kas ir kas. Mums skolā būs eglīte 18.decembrī. Laikam sākās 19:00, bet noteikti var braukt arī ātrāk.
Adrese: Saldus, Lielā iela 26. Zvani pie durvīm, tad jau ielaidīšu :)
Uz tikšanos, mans nezināmais labvēli :)
P.S. Piedod par ironiju, bet interneta vidē man grūti no tās izvairīties, tāpēc labāk tikties personīgi. Ielūgumu izteicu bez ironijas.

Asnate teica...

Ups, nokļūdījos.
Tātad eglīte sākas piektdien 18:00
Gaidīšu ar nepacietību skatīt Tevi vaigā ;)

Anonīms teica...

Paldies par interesantu informaciju

Anonīms teica...

Sveika, skolas biedrene.
Atkal esmu Rīgā un iedomājos "kā gan klājas manai skolas biedrenei Asnatei. Man pieejamajā telpā par tevi faktiski informācijas nav.
Tas laikam nozīmē, ka neko dižu, interesantu un pat skandalozu nedari. Žēl gan. Tev bija tāds potenciāls visām augšminētajām tēmām.
Vai negribi kaut ko pastāstīt par sevi, ko dari, kā dzīvo, kā mīlestībā?
Satiktie skolas biedri rausta plecus un saka "Augstprātīgs ķīselis". Nespēju tam noticēt. Nu kā būs ar manis apgaismošanu?
Pats joprojām mācos un man patīk tas ko daru.

Asnate teica...

Ak, jel, noslēpumainais princi!!!
Kādēļ gan neatklāj savu cītīgi slēpto vaigu?
Kāpēc gan Tev vajadzētu mist aiz šī mulsinošā plīvura, slēpjot savu vārdu!?
Jel atklāj, draugs, ar ko es sarunājos, lai mans prāts apgaismots tiek, kādi vēji mani appūtuši!!
Jo es sajūtos kā Šekspīra varoņi, kas klīst pa skarbiem pils gaiteņiem un sarunājas ar aizgājušo laiku rēgiem!
Jel atbrīvo mani no šīs mīklainās super-realitātes!