10.janvāris

Cietumi.
Vai tiešām ir cilvēki, kas patiesi tic, ka cietumi pilda pāraudzināšanas funkciju, un cilvēki pēc cietuma ir vairāk motivēti pakļauties likumam un darīt labu citiem? - Tāds taču ir cietumu mērķis...
Nē, cietumu faktiskais mērķis ir izolēt netīkamus indivīdus, ar kuriem grūti kaut ko sarunāt pa labam, lai ar viņiem izrēķinātos.
Pret cietumniekiem izturas nevis tā, lai viņos attīstītu tās labās īpašības, kuru viņiem ir pietrūcis, un kamdēļ viņi ir nonākuši cietumā, bet gan tā, lai parādītu, cik necienīgi viņi ir, līdz ar to vēl vairāk pastiprinot viņu nespēju mainīties.
Protams, nav jau citu risinājumu pagaidām, ja reiz cilvēks ir bīstams sabiedrībai, taču šo nevajadzētu saukt par risinājumu.
:(
;(

2 komentāri:

Inga teica...

Sestdienā bija intervija ar prokurori un arī viņa teica, ka vairs nedomā, ka cietumi pāraudzina cilvēkus. Bet viņai arī nebija ideju, kā lai tos cilvēkus pāraudzina.
Man liekas - kā jau visur - ja katrā darba vietā strādātu cilvēki, kuriem tas ir aicinājums (aicināti skolotāji, aicināti ārsti, medmāsas, dārznieki, pārdevēji un vadītāji), tad arī cietumi varētu būt vietas pāraudzināšanai. Bet, kamēr es neesmu aicināts, man arī nav idejas, jo man ir idejas citām lietām.

niikulis teica...

Taisnība. nepāraudzina gan. es gan ja tiktu pie teikšanas cietumus pārvērstu par īstiem ciešanu namiem,tā lai iznākot no turienes viņi labāk izvēlētos nolēkt no tilta, nekā atgriezties atpakaļ. Lai gan tas arī rada paradoksu, ka noziedzniekiem vairs nekas nebūtu "pārāk" lai tikai vairs netiktu tur. trausla ir šī robeža.